Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Események, érdekességek

Hogyan lesz „a vadászból űzött vad”? Esetleg milyen az, amikor „a hóhért akasztják”? Van olyan helyzet, amikor a természetgyógyásznak is szüksége van üdülésre, megújulásra. Én ezt az állapotot október végére értem el, úgyhogy fogtuk magunkat és elmentünk Zsórifürdőre, a Balneo Hotelbe. És mivel szeretem összekötni a kellemest a hasznossal, na persze kíváncsi is vagyok, kipróbáltam a halpedikűrt.

Tettem ezt abból a célból, hogy személyesen is megismerkedhessek a „doktorhalakkal”, akik nem csak szépészeti feladatokat látnak el, hanem valóban segítenek sok bőrgyógyászati probléma kezelésében, mielőtt javasolnám érintett gyógyulóimnak, hogy halterápiával is segíthetnek a pikkelysömörön, ekcémán és hasonló bőrproblémákon.

A doktorhal, becsületes nevén Garra rufa, Törökországban már évszázadok óta ismert és igénybe vett segítő. Az eredetileg algákkal, lárvákkal, kisméretű élőlényekkel táplálkozó hal természetes élőhelyén is melegvizű közegben él. „Táplálékkiegészítőként fogyasztja” a fürdőző emberek felső, elhalt hámsejtjeit. Nem kell tőle tartani, nem harap, hiszen nincs is neki mivel: a Garra rufa fogatlan és vastag szájával csipkedi le a hámsejteket, aminek eredményeként eltűnnek a bőrkeményedések, frissül a bőr, és a kímélő mikromasszázs akár stressz oldására is remek módszer. Azon túl, hogy a „szépészeti” kezelésben hatékony, a Garra rufa valóban gyógyít is azzal, hogy a bőr „csipegetése” közben dithranol tartalmú váladékot bocsát ki a kezelt testrészre, ami pl. pikkelysömör helyi kezelésére használatos kenőcsök, szerek alapanyaga is. Így nem csoda, ha segítségével javulnak, vagy teljesen megszűnnek a pikkelysömörös vagy ekcémás tünetek, neurodermitis, akné; sérülések után gyorsul a hámosodás, egész testes kezelésnél pedig mondjuk a napozáskor leégett bőr foszlányaitól is megszabadulunk, bőrünk pedig vígan regenerálódik.  

Az ember nem csak fizikai testből áll, és minden energetikai zavara, betegsége lelki okokra vezethető vissza. Mi a bőr? Nem más, mint a külvilág és az „én” közötti határ. A külvilág valamilyen okból fenyegetővé vált számomra, védekezni akarok ellene, de nem megy másképp, mint hogy elhatárolom magam, páncélt, burkot növesztek magam körül, megkeményítem a határt – pikkelysömört, ekcémát helyezek magam és környezetem közé, majdcsak békén hagynak. Másrészt viszont nem akarom kizárni magam, terhes ez a páncél, le szeretném vetkőzni, de nem tudom, hogyan. Segítségre lesz szükségem, amit a lehatárolódás miatt nehezen fogadok el, ne érjen hozzám senki, hát hogy nézek már ki! A kis doktorhal itt nem csak a testi tünetek vonatkozásában képes segíteni: az illető gyógyuló, ha eljut odáig, hogy megengedi a halnak, hogy hozzáérjen, egyre jobban oldódik, egyre kevésbé utasítja el a segítséget, a testközelt, egyre kijjebb kerül a stresszes – és stresszelt – állapotból, gyógyul a lelke, és ezzel párhuzamosan a teste is.

Hogy én magam mit éreztem a 20 perces kezelés alatt? Nagyon kellemes élményként tapasztaltam meg a kis halak szorgalmas ügyködését, kissé zsibogó, de megnyugtató, kissé csiklandós, de nem tolakodó, finom csipkelődésként, masszázsként. Kezelés előtt fertőtlenítő szerrel lefújták a lábam, és csak akkor tehettem be a halakhoz, miután az elpárolgott és a lábam megszáradt. Olvasnivalót is kaptam, amiből tájékozódhattam a Garra rufáról, a tartása és „dolgoztatása” körülményeiről, jogszabályi rendelkezésekről, amit a szolgáltató köteles betartani – és ha jót akar, be is tart –, és a lábam, talpam „állapota” már az első kezelés után érezhetően javult, és a 4 kezeléssel szemmel látható, tapintható eredményt értünk el. 

Személyes tapasztalataim alapján nyugodt szívvel tudom ajánlani a „doktorhalakat” azoknak, akiknek bőrproblémái miatt lenne szükségük a segítségükre, és azoknak is, akik „csak” puhább lábat szeretnének… 

Itt lehet olvasni a halacskáról és a kezelőről: http://www.garrarufaspa.hu/hu/a-hal/ 

http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/doktorhalak__a_leheto_legbiologiaibb_terapias_eljaras 

 

 

 

 

 
 


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Április / 2021 >>


Statisztika

Most: 2
Összes: 82666
30 nap: 3212
24 óra: 112